Ensembles

Chekhov trio

Het Chekhov trio is een pianotrio dat in 2016 werd opgericht in Maastricht. De Nederlandse violis­te Emma Rhebergen, de Amerikaanse celliste Anna Litvinenko en de Belgische pianiste Fem Devos vinden hun inspiratie voor het spelen van kamermuziek -en in het bijzonder pianotrio­in het toneelspel: een voortdurende zoektocht naar karakters en interpretatie van de verschil­lende rollen in het ensemble. De verwijzing naar de Russische toneelschrijver Anton Chekhov in de naam van het trio is dan ook vanuit deze inspiratie voortgekomen.

Concerten brengen het trio naar diverse podia in Nederland en België. Ook was het trio al meerdere malen op Nederlandse nationale radio te horen, en heeft het trio succesvol opgetreden tijdens inter­nationale competities: In november 2018 won het trio de tweede prijs en de speciale “KCB award” tij­dens de Internationale Muziekwedstrijd Triomphe de l’Art in Brussel. In 2019 waren zij finalist tijdens de Ysaye International Music Competition in Luik. Een recent hoogtepunt is de opname van het piano­trio van Hans Kox, dat verschenen is op de in 2020 uitgekomen Dubbel-cd met werken van deze componist bij Etcetera records.

In de de voortdurende zoektocht naar nieuwe inspiratie, neemt het Chekhov trio regelmatig deel aan masterclasses en lessen. Het trio werd gecoacht door hun vaste mentor Henk Guittart, nam meerde-re malen deel aan het Orlando Festival in Kerkrade, en volgde lessen bij Enrico Bronzi (Trio di Parma), Wolfgang Redik (Vienna piano trio), Osiris trio, Shunske Sato, Shuann Chai, Sigiswald Kuijken, en anderen.

Duo Emma Rhebergen en Michelle Chow

Het duo Emma Rhebergen & Michelle Chow komt voort uit hun jarenlange vriendschap en gezamelijke liefde voor kamermuziek. Zij ontmoetten elkaar op de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, en vormen een viool-pianoduo sinds 2013. Zij volgen regelmatig lessen bij Michael Dussek en Yuzuko Horigome, en werden eerder als duo gecoacht door Ellen Corver, Hans Eijsackers en Sepp Grotenhuis.

Als duo ontwikkelen Emma en Michelle zich in een breed repertoire, waarbij zij steeds kiezen voor avontuurlijke programmeringen. Zij traden op tijdens concerten door heel Nederland en vielen oa. op om hun samenspel tijdens het Oskar Back vioolconcours in 2018.

Metis Quartet

Metis Quartet is opgericht in november 2015 en bestaat uit violistes Emma Rhebergen en Ana Termeulen, altvioliste Anna Meenderink en cellist Carlos Leal Cardín. De vier musici kennen elkaar van hun studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Het idee om samen te gaan spelen komt voort uit een gezamenlijke liefde voor kwartetspel en het strijkkwartetrepertoire. De musici delen een zelfde gevoel over muzikale interpretatie en zijn op zoek naar een gemeenschappelijk kwartetgeluid.

Metis Quartet trad onder meer op tijdens het Grachtenfestival Amsterdam en de Zeister Muziekdagen. Tijdens dit festival volgde het kwartet masterclasses bij o.a. leden van het Emerson Quartet, het Quartetto Quiroga, het Alban Berg Quartet en Alexander Pavlovsky. Verder volgden zij lessen bij Johannes Meissl, Lucia Swarts, Vera Beths en Liesbeth Steffens. Individueel hebben de leden prijzen gewonnen bij verschillende concoursen, waaronder het Prinses Christina Concours en het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. In Maart 2016 stond Metis Quartet in de finale van de Grote Kamermuziekprijs in De Doelen, in Rotterdam.

Carlos en Anna spelen op een instrument dat zij in bruikleen hebben van het Nationaal MuziekinstrumentenFonds (NMF).

Stringwood Ensemble

Het StringWood Ensemble is een ensemble van jonge getalenteerde musici, die graag hun liefde voor (klassieke) kamermuziek delen met een breed publiek, in theatrale concertprogramma's. Hun solistische kwaliteiten bundelen zij in gepassioneerd samenspel op Nederlandse en buitenlandse podia.

Het ensemble is onder de naam Pieter’s Angels in 2008 ontstaan tijdens de tournee van het Atheneum Kamerorkest van de Jong Talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag naar Santiago de Compostela. Klarinet, strijkkwartet en piano is de bezetting die toen ontstond en die hen nog steeds de mogelijkheid biedt om een zeer gevarieerd repertoire kiezen, van duo tot sextet.

Het StringWood Ensemble gaf concerten op uiteenlopende locaties en gelegenheden, van Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam tot aan huiskamer- en tuinconcerten. Ook nam het deel aan diverse festivals, zoals het Grachtenfestival Amsterdam en het Internationaal Kamermuziekfestival Hoorn. Van 2010 tot 2018 organiseerde het ensemble een jaarlijks mini festival op Terschelling. In maart 2020 vond de eerste editie van het StringWood Festival plaats in Katwijk a/d Rijn.

De musici van het Stringwood Ensemble zijn violistes Emma Rhebergen en Eva de Vries, altviolist Jurriaan Klapwijk, celliste Jobine Siekman, klarinettiste Denise van Leeuwen en pianiste en actrice Valentina Tóth.

© 2019 Emma Rhebergen  |  webdesign Matthijs van der Moolen  |  fotografie Felix Quaedvlieg, Senén Fernández García & Foppe Schut